Recept pro krásu? Žádný led! - Novinky ve světě erotiky
Recept pro krásu? Žádný led!zpět

Recept pro krásu? Žádný led!
03.07. 2013
Uvažovali jste někdy nad tím, jak teplota nápoje ovlivňuje chuť jídla? Pravděpodobně ne. Vědcům toto téma ale přišlo zajímavé a rozhodly se ho prozkoumat. A výsledky je poměrně překvapily. Minimálně vysvětlují, proč Američané holdující hodně studeným nápojům s ledem mají rádi tolik sladké. Že to nedává smysl? Ale ano. Vědce zaujal fakt, že teplota nápojů, které lidé pijí při jídle, se napříč různými kulturami liší. V mnoha asijských zemích například lidé dávají při jídle přednost teplým nápojům, Evropané mají tendenci dávat přednost pití v pokojové teplotě, zatímco obyvatelé Severní Ameriky je chtějí vychlazené a ideálně s ledem, napsal list Le Temps. A vědci z francouzského Národního zemědělského ústavu v Toulouse (ENSAT) se společně s americkou Arkansaskou univerzitou pokusili zjistit vliv tohoto fenoménu.
Když se zaměřili na nejběžnější chutě – sladké, slané, hořké a popíjeli k tomu různě teplé nápoje, zjistili, že když člověk pije ledově vychlazenou vodu, sladká chuť jídla, které konzumuje, se podstatně sníží. Výsledkem je, že jídlo chutná méně výrazně a ne tak příjemně, jak by mohlo. Naopak pokud pije horký nápoj nebo vodu v pokojové teplotě, sladkost jídla je intenzivnější.
Proto například čokoláda chutná mnohem lépe s kávou, než s ledovou colou. To je možná jeden z důvodů, proč Američané milující ledově chlazené nápoje (sladké) milují i vysoce slazené pokrmy. Zajímavé je, že stejný experiment provedený s chutěmi slanými a hořkými, vnímání intenzity chuti teplota nápojů neovlivnila. Každopádně chcete-li si udržet linii, zapomeňte na ledové pití!
Diskuze k článku Recept pro krásu? Žádný led!