Recept pro krásu? Žádný led!
Recept pro krásu? Žádný led! 03.07. 2013 16:47
Uvažovali jste někdy nad tím, jak teplota nápoje ovlivňuje chuť jídla? Pravděpodobně ne. Vědcům toto téma ale přišlo zajímavé a rozhodly se ho prozkoumat. A výsledky je poměrně překvapily. Minimálně vysvětlují, proč Američané holdující hodně studeným nápojům s ledem mají rádi tolik sladké.
Že to nedává smysl? Ale ano. Vědce zaujal fakt, že teplota nápojů, které lidé pijí při jídle, se napříč různými kulturami liší. V mnoha asijských zemích například lidé dávají při jídle přednost teplým nápojům, Evropané mají tendenci dávat přednost pití v pokojové teplotě, zatímco obyvatelé Severní Ameriky je chtějí vychlazené a ideálně s ledem, napsal list Le Temps. A vědci z francouzského Národního zemědělského ústavu v Toulouse (ENSAT) se společně s americkou Arkansaskou univerzitou pokusili zjistit vliv tohoto fenoménu.
Když se zaměřili na nejběžnější chutě – sladké, slané, hořké a popíjeli k tomu různě teplé nápoje, zjistili, že když člověk pije ledově vychlazenou vodu, sladká chuť jídla, které konzumuje, se podstatně sníží. Výsledkem je, že jídlo chutná méně výrazně a ne tak příjemně, jak by mohlo. Naopak pokud pije horký nápoj nebo vodu v pokojové teplotě, sladkost jídla je intenzivnější.
Proto například čokoláda chutná mnohem lépe s kávou, než s ledovou colou. To je možná jeden z důvodů, proč Američané milující ledově chlazené nápoje (sladké) milují i vysoce slazené pokrmy. Zajímavé je, že stejný experiment provedený s chutěmi slanými a hořkými, vnímání intenzity chuti teplota nápojů neovlivnila. Každopádně chcete-li si udržet linii, zapomeňte na ledové pití!